Ulvöhamn 1905
Ulvöhamn 1903. Med Roland Johanssons anteckningar om boställenas innehavare.
Se filmsekvenser från 1917:
Panorering från Lotsberget - 1:
Panorering från Lotsberget - 2:
Panorering över hamnen från Ulvö hotell:
Panorering över hamngata och gistvallar:
Båtfärd in mot hamnen:
Båtfärd förbi sjöbodar:
Om vårt arbetssätt
I det informationssystem som presenteras i Ulvö museum och via Ulvö kapellags hemsida vill vi skildra olika sidor av Ulvöhamns äldre fiskarsamhälle.
Texter och bilder är av två slag. I många av de ämnen vi behandlar - t ex hur man saltar strömming - sker inga större förändringar över tid och tidsangivelsen är då inte så viktig. I andra ämnen - t ex befolkningsutvecklingen - är tidsangivelsen däremot självklar.
I den grundläggande planen för Ulvö museum finns dock en ambition att beskriva Ulvöhamns fiskarkultur och samhälle med år 1905 i blicken. Det gäller både byggnadssättet och interiörerna och de berättelser vi förmedlar i bodskullens informationssystem. Valet av 1905 är naturligt av tre skäl. Det viktigaste skälet är att åren kring sekelskiftet var en brytpunkt i Ulvöhamns utveckling både när det gäller fiskets marknadsuteckling och industrialisering och Ulvöarnas framträdande som turistort - salteriverksamheten växte snabbt och Ulvö turisthotell invigdes år 1905. Det andra skälet är att författaren Ludvid Nordström under några månader 1905 vistades i Ulvöhamn och därefter skrev ett antal noveller och tidningsartiklar som förde ut berättelsen om detta fiskeläge till intresserade i hela landet. Det tredje skälet är att historikern Kjell Söderberg i skina arbeten om Ulvöhamn har valt att skildra just år 1905.
Utan Nordströms och Söderbergs efterforskningar och skrifter hade museets informationssystem inte kunnat byggas.
Kjell E Söderberg:
Lotsarna på Ulvön. Några anteckningar kring Ulvö lotsplats historia. Örnsköldsvik 1978.
Fiskarkulturen på Ulvön. Örnsköldsvik 1982.
Ulvöhamn - två bilder ur ett fiskeläges historia. Göteborg 1995.
Ludvig Nordström:
Fiskare. Stockholm 1907.
Bottenhavsfiskare. Stockholm 1914.